Fossielen - Mineralen

Fossielen zijn alle overblijfselen en sporen van dieren en planten, die meer dan ca. 10.000 jaar oud zijn. De bekendste fossielengroep is die van de ammonieten:

Ammonieten · De ammonieten zijn een uitgestorven onderklasse van de inktvissen (Cephalopoda), en kwamen voor in honderden soorten en variëteiten. De naaste levende verwanten zijn de Nautilidae (nautilussen). Ze leefden in dezelfde tijd als de dinosauriërs, die 65 miljoen jaar geleden samen met ongeveer 70% van alle toenmalige diersoorten vernietigd werden door een inslag van een planetoïde en ze stierven gelijktijdig uit. Er zijn meer dan 5000 soorten ammonieten bekend. De ammonieten konden de hoeveelheid gas en vloeistof in de kamer van hun schelp regelen en zo de opwaartse druk in het water reguleren. De grootte van de ammonieten varieert van enkele millimeters tot meer dan 2,5 meter doorsnede. Vanaf hun eerste verschijning in Devon tot hun uitsterven aan het einde van het Krijt kwamen de ammonieten in groten getale voor en behoorden de ammonieten tot de belangrijkste fossielen in die tijd.

Dit betekent dat men door de ammonieten kan bepalen uit welke tijd de verschillende aardlagen stammen. Vaak kan men via de ammonieten bepalen uit welke tijd mariene sedimenten stammen. Om die reden zijn ze van grote betekenis voor de geologie en de paleontologie.

Orthoceras (ortho = recht, ceras = hoorn). Orthoceras zijn fossielen, of beter gezegd, versteende koppotigen (inktvissen). De Orthoceras ontwikkelden zich meer dan een half miljard jaar geleden. Het waren monsters, die op inktvissen leken, en die in het Ordovicium (een tijdperk) een lengte van 5 meter bereikten. In latere tijden waren de koppotigen wezenlijk kleiner. Hun naam hebben ze te danken aan de gespierde vangarmen aan hun kop. Het waren goede en snelle zwemmers en vleesetende rovers. Er bestaan orthoceras in de vorm van sculpturen en schijven en men vindt ze als miniaturen van enkele centimeters.

Vindplaats: orthoceras werden in het Atlas gebergte in Marokko gevonden. Men had 6 uur nodig om een koppotige uit het zeer harde gesteente te hakken. Het orthoceras-fossiel lijkt qua materiaal op metaal. Het is glanzend zwart, zeer hard en heeft een metaalachtige klank.

"Fossielen, ooit hebben ze geleefd" 

Mineralen

Stenenwerelden – edele geschenken

Ze fascineren, ze enthousiasmeren, ze brengen ons in verwondering. Edelstenen spreken al eeuwen tot de verbeelding.  Hun schoonheid en heelheid heeft in alle culturen een bijzondere waardering gekregen. Een cadeau dat gemaakt is van een edelsteen, had altijd iets bijzonders, iets edels en was in vroegere tijden alleen voorbehouden aan de adel.  

Hoe vind ik de juiste helende steen?  Het is het eenvoudigst om je gevoel te volgen, dus de steen die je het eerst opvalt (intuïtie), is meestal de juiste. Je kunt ook met je hand, met een pendel of met een wichelroede uittesten wat de beste steen voor je is. Een andere methode is, om aan de hand van je sterrenbeeld een steen uit te zoeken. Sterrenbeeld- en decadestenen zijn essentiële geluksstenen die je altijd weer kunnen helpen en ondersteunen. Dat betekent echter niet dat dit de enige stenen voor je leven zouden zijn! Je leven is zo uniek en door zoveel verschillende situaties bepaald, dat steeds weer andere stenen voor een bepaalde periode je begeleiders kunnen zijn. Toch kunnen de sterrenbeeld- en decadestenen altijd opnieuw opduiken als steeds weer terugkerende begeleiders, omdat ze je in je wezenlijke aard ondersteunen. Maar voel je vrij om ook andere stenen als begeleiders uit te zoeken, vooral als je je door deze stenen aangetrokken voelt.

Amethist en citrien drusen

Soms heb je er gewoon geen woorden voor om de schoonheid van de natuur te beschrijven. Amethist drusen zijn een concentraat van energie uit de oertijd. Hun oorsprong is nog steeds een mysterie en wetenschappers zijn het er niet over eens, hoe een gasbel uit de oertijd zo’n perfectie is kunnen worden. Tegenwoordig kun je hun schoonheid bij ons bewonderen en verkrijgen. Uit Brazilië hebben we ook een aantal kleine en middelgrote  pronkstukken kunnen verkrijgen, die op een nieuw thuis wachten.

Ook citrien drusen, zeldzame goudgele kostbaarheden, zijn in het assortiment. Hierbij gaat het om gebrande amethist, die in een speciale oven door specialisten is verhit en daardoor chemisch is veranderd in citrien.