Natuurlijke geneesmiddelen - Thee - Kruiden

Natuurlijke geneesmiddelen – thee - kruiden

Gezonde middelen voor het lichaam

Deze gevariëerde afdeling van ArsMineralis bevat veel hoogwaardige en gezonde producten. Je vindt hier natuurlijke geneesmiddelen, produkten van het merk 'Hildegard von Bingen', heerlijke thee en lekkere kruiden.  

Arganolie

De eigenschappen van arganolie (argania spinosa) · Arganolie is al eeuwen lang een onderdeel van de traditionele Marokkaanse levenswijze, huidverzorging en voeding. Het wordt van oudsher beschouwd als een natuurlijk levenselixer, dat de weerstand van het lichaam bevordert en de schoonheid van het lichaam in stand houdt.  De Berbers wisten al lang dat arganolie bijzondere eigenschappen heeft, zonder haar ingrediënten precies te kennen. Tijdens onze vele bezoeken aan de Berberdorpen vertelden de families en de Marokkaanse artsen elke keer opnieuw over de verrassende werking van arganolie..

Gefundeerde onderzoeken van de gerenommeerde fytofarmacoloog professor dr. Rachid Soulimani van de Universiteit van Metz (Frankrijk), van professor Robert Owen van het ' Deutschen Krebsforschungszentrum' (DKFZ)  (Duits Centrum voor Kankeronderzoek) in Heidelberg en van de Marokkaanse professor Zoubida Charrouf, hebben de eigenschappen van arganolie, die men altijd al traditioneel heeft gebruikt, wetenschappelijk bewezen. Helaas is het om juridische redenen niet mogelijk hier nader in te gaan op de gezondheidsbevorderende eigenschappen van arganolie. Geïnteresseerde lezers raden we aan om publicaties in de mediat te lezen (zie ook 'De pers') en het boek 'Argan-Öl' van dr. Peter Schleicher. We kunnen hier alleen de bijzondere en speciale samenstelling van arganolie beschrijven (de aangegeven waarden zijn gemiddelde onderzoekswaarden).  

Vergeleken met olijfolie, amandelolie of raapzaadolie, heeft arganolie de hoogste concentratie essentiële vetzuren en linolzuren, in een natuurlijke verhouding.  Arganolie heeft een evenwichtige samenstelling van vetzuren, die lijkt op die van sesamolie. De meest voorkomende vetzuren zijn de enkelvoudig onverzadigde (syn. oleinzuur C18:1, omega 9) en de meervoudig onverzadigde linolzuur (C18:2, omega 6) in hoeveelheden van ongeveer 45% respectievelijk 35% en de verzadigde vetzuur palmitinezuur (C16:0, 12%) en stearinezuur (C18:0, 5%). De glyceride in arganolie bestaat uit 96% triglyceride, 1,5 % diglyceride und vrije vetzuren en uit 0,3% monoglyceride.

Het onverzeepbare aandeel van arganolie bedraagt ongeveer 0,5-1,0 % en bestaat hoofdzakelijk uit carotenoïden (37%), tocopherolen (8%), sterolen (20%) en triterpenen(20%) en bevat zodoende een behoorlijk aandeel biologisch actieve secundaire plantenstoffen. Squaleen, dat in de meeste planten alleen maar in geringe hoeveelheden voorkomt, is in arganolie en een hoge concentratie aanwezig (320 mg/liter). Arganolie bevat veel meer tocopherolen dan bijvoorbeeld olijfolie (arganolie 620 mg/Liter in vergelijking met 320 mg/liter bij olijfolie). Vroeger beschouwde men alfa-tofocerol (75 mg/liter als de actiefste vorm van vitamine E, maar recentere onderzoeken hebben de biologische betekenis van het in arganolie voorkomende gamma-tocoferol (75%) bevestigd. Gamma-tocoferol is een veel belangrijkere en effectievere antioxidant dan alfa-tocoferol. Het werkt nog beter tegen de vrije radicalen. Wetenschappers en artsen wijzen er ook steeds meer op dat in arganolie schottenol (in 48 % van de sterolen) en spinasterol (in 44% van de sterolen) bevat. Er is geen andere plantaardige olie, die zo’n opmerkelijke combinatie van verschillende sterolen bevat als arganolie.

Arganolie bevat de vier eenvoudig fenolen vanillinezuur, ferulazuur, tyrosol en syringazuur in een gezamenlijke concentratie van iets minder dan 4 mg/liter: dit komt bijna overeen met de concentratie van de eenvoudige fenolen in olijfolie. Argand'Or arganolie ist vrij van melkproducten (melkeiwit en melksuiker), bevat geen ei, is glutenvrij, bevat geen gist, is geschikt voor diabetici, streng zoutarm, en vrij van kleur- en aromastoffen en conserveermiddeln. Handgeperste arganoliën van Agand’Or zijn pure, onbehandelde natuurprodukten. (Bron: Argand’Or: www.argandor.de)

Zwarte komijn

Wie kent dat niet, die vervelende hooikoorts periode. Maar de natuur heeft een middel geschapen:...

De gouden olie van de farao’s: zwarte komijn, (Latijn: nigella sativia), ook bekend als nootmuskaatbloemnigellauienzaad en kalonji, is een eenjarigekruidachtige plant en bekende soort van de ranonkelfamilie, die niet met komijn verwant is. Na de bloei maakt deze plant capsules die op maanzaad lijken, waarin zich zaadjes, de zogenaamde zwarte komijn, bevinden. Zwarte komijn wordt vooral in Azië verbouwd, waar hij genoeg zon heeft om te groeien. In de laatste tien jaar wordt het op veel plaatsen als het succesvolste natuurlijke geneesmiddel beschouwd.  In Azië en het Midden-Oosten wordt de olie  al meer dan 3000 jaar als kruid en als geneesmiddel zeer gewaardeerd. De profeet Mohammed schreef in zijn boek 'Hadith' de symbolisch bedoelde zin: "Zwarte komijn geneest iedere ziekte, behalve de dood."

Werking · Laboratorium onderzoeken brachten aan het  licht, dat de onverzadigde vetzuren van de zaadjes van de zwarte komijn het lichaam voorbereiden op de synthese van onze lichaamsstoffen prostaglandine El en E2 en zodoende direkt invloed uitoefenen op ons immuunsysteem.  (Bron: www.amazonas-products.com).

In onze winkel zijn een aantal soorten zwarte komijn olie verkrijgbaar.

Hildegards energiekeuken – zeg ja tegen wat je goed doet

Koken naar Hildegard van Bingen, dat klinkt voor veel mensen als strenge ascese en als tegendeel van genot. Het nieuwe kookboek van bestseller auteur Ulli Goschler, dat in samenwerking met de Oostenrijkse onderneming 'Sonnentor‘ is ontstaan, veegt de vloer aan met dit verstofte imago Het laat zien, hoe tradionele natuurgeneeskunde op een moderne manier geïnterpreteerd kan worden en hoe je genietend meer energie en een betere gezondheid kunt krijgen. Naast 35 unieke recepten naar de leer van Hildegard kun je in dit boek  wetenswaardigheden vinden over waardevolle levensmiddelen zoals spelt, kastanjes, kikkererwten, kweepeer of venkel en vind je informatie over onalledaagse kruiden en specerijen, zoals laos, tijm, bertram, komijn of hysop. Dat de gezondheid van lichaam, geest en ziel een eenheid vormt, wordt beschreven in een speciaal hoofdstuk met het thema 'Vasten naar Hildegard'.
Nu verkrijgbaar bij ArsMineralis. We hebben een ruim aanbod  van boeken over de kook- en geneeskunst van Hildgard van Bingen.
Bovendien hebben we hoogwaardige produkten van Sonnentor, Posch, Jura en Stadtmühle.

Water – de basis van je leven!

Het hoofdbestanddeel van het menselijke lichaam is water. De kwaliteit van het water, dat we dagelijks drinken, heeft een belangrijke invloed op ons welbevinden, onze gezondheid en onze levensverwachen. Je beslist met elke slok, of je dood en belast water tot je neemt of  dat je je lichaam levend en gezond water gunt.

Water en zijn geheimen · Voor de kwaliteit van het drinkwater is niet alleen de chemische samenstelling doorslaggevend. Water is niet alleen H2O. De baanbrekende ontdekkingen van de wereldberoemde pionier op het gebied van wateronderzoek dr. Masaru Emoto hebben laten zien dat water een geheugen heeft. Water kan positief beïnvloed worden door invloeden van buitenaf.

Edelsteenwater 'Edel water'

Edelstenen zijn sinds mensenheugenis aantrekkelijk en fascineren. Diamanten, robijnen en smaragden worden over de hele wereld als kostbaar beschouwd. Edelstenen werden echter niet alleen vanwege hun bijzondere uiterlijk, maar ook vanwege hun talrijke eigenschappen en hun helende werking zeer gewaardeerd. De edelsteentherapie is een van de oudste wetenschappen van de beschaving. De Grieken in de oudheid kenden al de bijzondere werking van edelstenen en benutten de stenen, door ze in hun drinkwater te doen.  Ook in de geneeskunde van Hildegard van Bingen (1099-1179) namen edelstenen een belangrijke positie in. Men beschouwt haar tegenwoordig als de pionier op het gebied van de alternatieve geneeswijzen.

De VitaJuwel methode

Tot nu toe werden edelstenen vaak direkt in het water gelegd en moesten ze uitvoerig schoongemaakt worden. Ondanks dat ze zorgvuldig schoongemaakt werden, gaven de stenen toch nog regelmatig stoffen af (bijvoorbeeld moedergesteente), die dan via het reinigen op deze traditonele wijze meegedronken werden.  Met VitaJuwel bestaat dit risico niet meer. Het maken van edelsteenwater met behulp van VitaJuwel ViA is de meest hygiënische en efficiëntste methode om van vers edelsteenwater te genieten. (Bron: VitaJuwel).