Hildegard van Bingen

Bij ArsMINERALIS speelt Hildegard van Bingen een hele grote rol, omdat u in de uitgebreide afdeling met natuurgeneesmiddelen alle gangbare producten van deze bekende abdis kunt vinden. Hier een aantal merken, die wij verkopen: Sonnentor · Posch - St. Hildegard · Jura - levensmiddelen en kruiden van Hildegard von Bingen · Stadtmühle Geisingen

Hildegard van Bingen · Interview met natuurgeneeskundige (‘Heilpraktikerin’) Agnes Klasen uit Prüm over Hildegard-geneesmiddelen.

De heilige Hildegard van Bingen, die van 16 september 1098 tot 17 september 1179 in Duitsland leefde, is bekend geworden door haar teksten over bijzondere geneeswijzen. Deze geneeswijzen ‘ervoer’ ze door visioenen, waarin ze de geneeskracht van planten, stenen, of van normale voeding zag. Ze heeft deze visioenen opgeschreven en legde zo de basis voor een nieuwe volksgeneeskunde. Door Hildegards geneeskunde kun je leren, een gezonder leven te leiden en gelukkiger te worden. Hildegard heeft een holistische visie op gezondheid: wie gezond wil zijn, moet in harmonie met God en de natuur leven.

Biografie Hildegard van Bingen

De heilige Hildegard van Bingen werd geboren op 16 september 1098 en overleed op 17 september 1179. Zij was het tiende kind van een gezin in Bermersheim in Rheinhessen. Als kind leed ze vaak aan ziekten en had ze al verschijningen en visioenen. Daarom werd ze naar het Benedictijnenklooster Disibodenberg gebracht.  Daar ontmoette ze Jutta von Spannheim, de stichter van de kluis waarin ze woonde. Omdat het leven in deze kluis erg eenzaam was en ze alleen nog maar haar lerares Jutta en de andere meisjes had, leerde ze de Latijnse psalmen te lezen. In het jaar 1114 werd Hildegard non en legde ze de gelofte af. Ze was toen 16 jaar oud. Hildegard bleef in de gemeenschap wonen en werd op 38-jarige leeftijd de leidster van de gemeenschap, de opvolgster van Jutta von Spannheim toen ze stierf. In 1147 stichtte Hildegard bij Bingen op de Rupertsberg haar eigen klooster, waar ze leefde, totdat ze stierf in 1179 op 81-jarige leeftijd. Naast dit klooster bij Bingen stichtte ze nog een ander klooster in Eibingen, dat nog steeds bestaat. Hildegard kwam weliswaar niet vaak buiten de muren van het klooster, maar toch had ze veel contact met belangrijke mensen in haar tijd. Ze had bijvoorbeeld steeds contact met Barbarossa en ook met de paus.

Als kort na haar dood, in 1228, werd de heiligverklaring in gang gezet. Omdat er echter interne ruzies in de kerk waren, werd dit niet uitgevoerd. Pas in de 16de eeuw werd Hildegard opgenomen in de lijst van heiligen. Tot op de dag van vandaag worden in Eibingen in de kerk van St. Hildegard en St. Johannes de Doper hun relikwieën bewaard. Het klooster in Rupertsberg, waar zij haar leven doorbracht, werd in 1660 verwoest.

Medicinale kruiden - geneeskrachtige planten

Medicinale kruiden waren zeer belangrijk voor Hildegard von Bingen. Hildegard gebruikte de in die tijd bekende geneeskrachtige kruiden, voornamelijk mediterrane kruiden en ook exotische specerijen, bijvoorbeeld uit Azië. Maar naast deze geneeskrachtige kruiden gebruikte ze ook inheemse planten, wat in die tijd niet gebruikelijk was. In haar notities vinden we meer dan honderd beschrijvingen van planten, met daarbij behorende recepten voor bepaalde ziektes.  

Geneeskrachtige stenen

Hildegard von Bingen gebruikte ook geneeskrachtige stenen voor haar geneeskunst. Edelstenen waren voor haar door God gegeven geneesmiddelen, die een hemelse energie bevatten. Deze geneeskrachtige stenen geven hun energie door aan de mens. Hildegard raadde aan om de juiste stenen als sieraden te dragen, maar ze zei dat je ze ook in je zak zou kunnen dragen of in je hand zou kunnen houden.. Het is ook mogelijk om het pijnlijke lichaamsdeel met een beetje speeksel te bevochtigen en er met de steen overheen te wrijven. En tenslotte bestaat er de mogelijkheid om enkele dagen lang geneeskrachtige stenen in het water te leggen en daarna dit water te drinken. We kunnen over dit onderwerp het volgende boek aanbevelen: ‘Die Heilsteine der Hildegard von Bingen’, Michael Gienger.

Natuurgeneesmiddelen naar Hildegard von Bingen - slaapstoornissen en de gezonde darm

De gezonde slaap -  Een groot deel van de bevolking lijdt aan slapeloosheid, het is een volksziekte geworden. Er zijn heel veel verschillende oorzaken en ook brengt slapeloosheid enorm veel gezondheidsproblemen met zich mee. Een goede nachtrust is een absolute voorwaarde voor de regeneratie van de zenuwcellen. Bovendien leidt een chronisch slaaptekort niet alleen langzaam tot uitputting en burnout, maar verstoort het ook de verschillende circulatiestelsels in het menselijke lichaam, en dan vooral het spijsverteringsstelsel en het hormoonstelsel, en het zuren-basen evenwicht, met verreikende gevolgen voor de gezondheid.  In het verdere verloop ontstaan vaak klachten die onderling weer elkaar beïnvloeden, zoals hart- en vaatziekten, pijnen, buikkrampen, onregelmatige stoelgang, enzovoort.  

Natuurgeneeskundige (Heilpraktikerin) Agnes Klasen uit Prüm: „Of de dood schuilt in de darm – of het gezonde leven“

Een goed functionerende darmflora is een wezenlijke voorwaarde voor uw gezondheid. De belangrijke betekenis van een intacte darmflora als basis om chronische klachten, op welk gebied dan ook maar, te overwinnen, wordt door Agnes Heil duidelijk uitgelegd, en er worden passende geneesmiddelen gepresenteerd. Meer informatie vindt u op de website van de natuurgeneeskundige Agnes Klasen: www.agnes-klasen.de

Eendekroosdrank (‘Wasserlinsentrank’) van Hildegard van Bingen

Fit de herfst in met de eendekroosdrank.· Het koude jaargetijde komt weer dichterbij. Het wordt tijd, dat wij ons immuunsysteem voorbereiden op de komende koude maanden. Gelukkig kunnen we de wijze adviezen van Hildegard van Bingen gebruiken: voor een noodzakelijke voorbereiding op de winter en voor een reiniging van het lichaam, hebben we in de eerste plaats een goed functionerende vochthuishouding nodig. Dat is bijzonder belangrijk, omdat de lichaamsvochten een geweldige taak hebben: ze dragen de verantwoordelijkheid voor het wel en wee van het lichaam en de ziel. Een ziekte kan niet zo gemakkelijk vat op je krijgen, als de lichaamseigen sappen in een kloppend evenwicht met elkaar zijn. Hildegard bevestigt hier overigens de leer van de Griekse arts Hippocrates, die al in het jaar 400 v. C. benadrukte, hoezeer de lichaamssappen juist tijdens de wisselingen van je jaargetijden uit evenwicht kunnen raken: een gebrek aan, of een overmaat van, of een bederf van een of meer sappen kan enorme gevolgen voor de gezondheid hebben.  

De abdis, die deze disbalans ‘Vicht’ noemt, had een vooruitziende blik. Vandaag de dag kunnen we immers niet meer ontkomen aan de milieuvervuilende stoffen, die we hoe dan ook binnenkrijgen. Haar drankje helpt ons deze giftige stoffen weer kwijt te raken. Als je regelmatig een kuur neemt met dit drankje, zul je jezelf ontslakken, en de vochthuishouding zal weer in een gezond evenwicht komen. Je zult je weer vitaler en krachtiger gaan voelen. “Drink regelmatig van deze eendekroosdrank op de nuchtere maag, een hoeveelheid die je met een ademteug kan drinken, en hetzelfde doe je weer, als je ‘s avonds naar bed gaat. Daardoor voorkom je dat de vochthuishouding door slechte stoffen weer uit balans raakt.”

Aangeraden wordt om elk jaar een kuur van een maand te doen. Al snel zul je merken, dat je je beter voelt, dat je minder uitgeput raakt en dat je minder last zult hebben van reumatische klachten. De eendekroosdrank verhoogt de vitaliteit en sterkt de harmonie van de lichaamssappen. Als we zo eenvoudig iets goeds kunnen doen voor ons lichaam, waarom doen we dat dan niet gewoon? Terwijl buiten dus het koude jaargetijde begint, drinken we op Hildegards gezegende aanraden iedere morgen en iedere avond een likeurglas van deze lekkere drank. Ondersteunt u uw lichaam, breng uw stofwisseling weer in evenwicht en kom zo fit en vol met energie door de winter.  De wonderbaarlijke schepping kan toch zo zegenrijk voor uw lichaam werken, we moeten het alleen maar weten!

Bron: Hildegard von Bingen/Posch

Zonder griep door de herfst en de winter dankzij Hildegard van Bingen

Bescherm u tegen verkoudheden en hun gevolgen met afweerversterkende middelen uit de natuur, met het grieppoeder (Edelpelargonienpoeder, bertrampoeder en nootmuskaat). Deze geneeskrachtige kruiden versterken het lichaamseigen immuunsysteem en helpen bij de afweer van virussen en bacteriën en lossen het slijm op bij verkoudheden. Deze kruidenmix wordt door Hildegard aanbevolen bij griep en bij hartepijn. In de winkel van ArsMineralis vindt u een groot aanbod van natuurproducten naar Hildegard van Bingen.

Vasten naar Hildegard van Bingen

"Alleen een gezonde ziel kan in een gezond lichaam haar werk verrichten”.

Vasten met een plan

Gewoon maar beginnen met vasten“ is geen goede basis, om met het vasten te beginnen. De vastentijd moet zorgvuldig gepland worden en met een vetrouwensarts afgesproken worden. U kunt zelf beslissen of u liever alleen thuis gaat vasten of liever in een groep. Het vasten, zoals Hildegard van Bingen voorstelt, verloopt in vier fases. Naast het klassieke vasten naar het voorbeeld van Hildegard van Bingen, bestaan er ook twee andere ‘mildere’ manieren om te vasten:

Voorbereiding ter ontlasting - Drie tot vier dagen, voordat je met het daadwerkelijke vasten begint, bereid je je lichaam op het vasten voor. Je gaat het lichaam alvast ontlasten, door licht verteerbare voedingsmiddelen tot je te nemen.

Aanbevolen: veel fruit en (gestoofde) groente, spelt, venkelthee en andere theeën, heldere soepen

Vermijden: zuivelprodukten (kaas, melk, yoghurt etc.), alcohol, koffie, vlees en vis

Het legen van de darm - Bij het begin van het vasten en tijdens de eerste dagen van het vasten, is het belangrijk de darm te legen. Bij het ‘Hildegard-vasten’ gebeurt dit met speciale gemberkoekjes, die in de apotheek verkrijgbaar zijn.  Ook lauw water met glauberzout of klysma’s kunnen behulpzaam zijn.

Hildegard-vasten - Na deze voorbereiding begint het echte vasten. Drie tot zeven dagen lang neem je geen vast voedsel tot je. Het is de hele tijd belangrijk om veel te drinken (venkelthee, kruidenthee, speltkoffie). De voeding die je tot je neemt is soep (speltsoep, heldere groentesoep, vastensoep).

Advies

  • ‘s Morgens: speltkoffie (zonder melk) of venkelthee, eventueel gezoet met honing.
  • ‘s Middags: spelt groentesoep (bijv. Hildegard energie soep) en thee (bijv. Hildegard vasten thee)
  • ‘s Avonds: heldere groentesoep (bijv. Hildegard heldere groentesoep) en thee (bijv. Hildegard ontspanningsthee)

Spelt-fruit-groente-vasten - Bij deze ietwat mildere variant van het ‘Hildegard-vasten’ wordt drie keer per dag spelt gegeten (havermout, speltkoffie, speltsoep, speltvlokken, speltpasta, speltcrackers). Bovendien is het belangrijk veel vers seizoensfruit en (gestoofde) groente tot je te nemen en veel venkelthee of andere kruidenthee te drinken. Deze manier van vasten kun je maximaal vier weken lang toepassen.

Spelt-lichtere kost-brood-vasten - Ook deze variant kun je langere tijd toepassen (maximaal 4 weken) en daarbij herhaal je steeds dag 1 en 2.  

  • Dag 1: spelt-fruit-groente-vasten
  • Dag 2: op de tweede dag eet je uitsluitend speltbrood en drink je venkelthee (zoveel als je wil).

Hulpmiddelen bij het vasten · Warmte · Tijdens het vasten heb je het sneller koud, daarom is het belangrijk om het lichaam warm te houden (warme kleding, een kruik).

De innerlijke stem: ‘We moeten naar de stem van onze ziel luisteren, als we gezond willen worden’ schrijft Hildegard. Luister tijdens deze gevoelige tijd nog meer naar jezelf. Als je moe bent, ga slapen, als je energie hebt, ga je wandelen enz.  

Hulpmiddelen bij het vasten · Meditatie · Hildegard von Bingen adviseerde om tijdens het vasten regelmatig te mediteren om de geest te kalmeren. Je kunt dan het best rechtop op een kussen op de grond gaan zitten en trek gemakkelijke kleding aan. In de volgende tien tot vijftien minuten (kan later ook meer zijn) concentreer je je alleen op de in- en de uitademing en voel je hoe je buik zich daarbij op en neer beweegt. Daarna ga je vijf minuten ontspannen op je rug liggen.

Opbouwdagen

Tijdens de opbouwdagen moet het lichaam weer wennen aan normale voeding.

Geadviseerd wordt: soep (bijvoorbeeld Hildegard energiesoep of Hildegard heldere groentesoep), (gestoofd) fruit (bijvoorbeeld gebakken appeltjes of appelmoes) en groente, gekookte speltvlokken met fruit en specerijen (kaneel, kiespijnkruid (bertram), spelt broodbeleg. Na drie tot vier dagen kun je weer overstappen op normale voeding. Bron: www.sonnentor.com

Hildegards energiekeuken - voel wat je goed doet

Koken naar Hildegard van Bingen, dat klinkt voor veel mensen naar strenge ascese en als het buitensluiten van genot. Het nieuwe kookboek van de bestsellerauteur Ulli Goschler, dat in samenwerking met de Oostenrijkse onderneming ‘Sonnentor’ is ontstaan, veegt de vloer aan met dit vooroordeel. Het laat zien hoe traditionele geneeskunde op een moderne manier geïnterpreteerd kan worden en hoe je een betere gezondheid en een hoger energiepeil kunt combineren met meer genot. Naast 35 unieke recepten naar de leer van Hildegard, kun je in dit boek wetenswaardige informatie vinden over waardevolle levensmiddelen zoals spelt, kastanjes, kikkererwten, kweepeer of venkel, en presenteert het boek ook onalledaagse kruiden en specerijen zoals galgantwortel, tijm, bertram (kiespijnkruid), komijn en hysop. Dat de gezondheid van lichaam, geest en ziel met elkaar samenhangt, kun je lezen in een speciaal hoofdstuk met het thema ‘vasten naar Hildegard’.

Nu verkrijgbaar bij ArsMineralis. We hebben een grote keuze aan boeken over de kook- en geneeskunst van Hildegard van Bingen. Ook zijn de uitstekende merken Sonnentor, Posch, Jura en Stadmühle bij ons verkrijgbaar.

De Meidrank (‘Maitrunk’) - De voorjaarskuur voor jong en oud

Trakteer uzelf op slok levensvreugde uit de natuur, en ontdek wat in Hildegards meidrank zit. Gezond en geestelijk fit tot op hoge leeftijd - Hildegard van Bingen wist dat daarvoor vooral een gezonde levenswijze nodig is. Maar ze kende ook allerlei hulpmiddelen uit de natuur. Hildegard adviseert om elke derde dag een borrelglas meidrank op de nuchtere maag te drinken. Dat kan men dan het beste als een kuur van mei tot oktober doen. In de meidrank vermengen zich de bijzondere eigenschappen van wijn, absintsap (Frühlingswermutsaft) en honing.  Iets heel bijzonders aan de Maitrunk-kuur is het speciale absintsap.

Groene absintsap intensief (Grüner Wermutsaft intensiv) · De velden met kruiden worden nog op de traditionele manier verzorgd en de verse bio-absintplanten met de hand op het juiste moment geoogst. De vers gesneden absintplanten worden direct ter plaatse verwerkt. Door de snelle verwerking en de zuiverende koude persing blijven precies die ingrediënten behouden, die volgens Hildegard zo belangrijk zijn. Alleen op deze manier verkrijgt men de door Hildegard beschreven groene, sterke absintsap, hier zit groene kracht in! Absint wordt al eeuwenlang als tonicum gebruikt. Wetenschappelijk onderzoek heeft in absint een groot aantal bitterstoffen en etherische oliën ontdekt. Hildegard van Bingen spreekt lovend over de natuurlijke invloed die absint op de vertering en ontslakking heeft, en op de lichaamsfuncties in het algemeen. Dit zijn allemaal goede redenen om de meidrank te drinken en daarmee iets goeds voor uzelf te doen.

Brandnetel-huidolie, Geheugenolie

Brandnetelsap, olijfolie ·"Als een mens, zonder dat hij dat wil, vergeetachtig is, dient hij voor het slapengaan de borst in te wrijven en ook zijn beide slapen. Dat moet hij regelmatig doen en de vergeetachtigheid zal daarmee minder worden.

Venkeldrank

Ideaal bij verzuring: een waterig kruidenextract van zoethoutwortel, venkelgroente, honing en rietsuiker.  "Nadat je fenegriektabletten genomen hebt, drink je daarvan en na het eten neem je het tegen hartepijn.